AZ Monica vzw – Willemen

  • BouwheerAz Monica vzw
  • BouwplaatsFlorent Pauwelslei - Deurne
  • ArchitectAssar Lllox Architects
  • AannemerWillemen Groep
  • AanvangMaart 2020

Ingenieursbureau Fraeye & Partners werd gevraagd de studie uit te voeren voor de uitbreiding van het ziekenhuis AZ Monica. De uitbreiding omvatte een nieuwbouw met twee ondergrondse bouwlagen met parkeerruimtes en zeven bovengrondse bouwlagen.Het ging om een complexe constructie waarbij de twee nieuwe L-vormige gebouwen verbonden moesten worden met het bestaande gebouw.

Zowel bovengronds als in de parking is er aansluiting met het bestaande gedeelte. Een passerelle verbindt de verdiepingen +2, +3 en +4 van het bestaande gebouw met de nieuwbouw. Een uitdaging op stabiliteitsvlak om deze passerelle te laten aansluiten binnen de bestaande structuur.

Om een maximale flexibiliteit voor de technieken te bekomen werd er gewerkt met een gewichtbesparende, vlakke plaatvloer in plaats van een klassieke kollommen-balken structuur met welfsels.

Een nieuwe trappenkoker zorgt voor de verbinding tussen de twee nieuwe L-vormige gebouwdelen. Waar verdiepingen 0 en +1 nog één geheel vormen, worden vanaf de tweede verdieping twee aparte L-vormige gebouwdelen voorzien die met elkaar en het bestaande gebouw in verbinding staan.

Leave your comment