Onderzoeksgebouw Capture

Op het eiland Zwijnaarde wordt het bedrijventerrein Tech Lane Ghent ontwikkeld.
Eén van de eerste onderzoeksgebouwen die hier zal verschijnen is het onderzoeksgebouw ‘Capture’.

Ugent en IIC Ugent bouwen hier 7200 m² labo’s. Het doel is om academici uit verschillende disciplines samen te brengen met bedrijven met een zware ecologische voetafdruk.

De eerste drie verdiepingen zijn voorzien voor analytische laboratoria, reactorlabs en een dubbelhoge technologiehal. De bovenste 2 verdiepingen worden voorlopig casco gebouwd.

Het gebouw is opgevat als een betonskeletstructuur, bestaande uit doorgaande gewapende betonbalken en voorgespannen welfsels. Er bevinden zich twee betonkernen aan weerszijden van het gebouw die de zijdelingse stabiliteit verzorgen. Het aantal kolommen op de casco-niveaus is zoveel mogelijk beperkt door het creëren van grote overspanningen, om een grotere flexibiliteit te verkrijgen m.b.t. indeling van de ruimtes. Om de bouwtijd zo kort mogelijk te houden worden de structurele elementen maximaal geprefabriceerd.

Heel bijzonder is tevens dat het gebouw, en bij uitbreiding het volledige bedrijventerrein, zal worden opgetrokken op een voormalige deponie. Wegens onvoldoende draagkracht, en om de ondergrond minimaal te roeren, is het geheel gefundeerd op palen. Hierbij diende ook het zettingsgedrag van de paalgroepen te worden bestudeerd.

De voorlopige oplevering wordt verwacht in de zomer van 2020.

Link artikel HLN

Leave your comment