VIB & OBELISC Gent

  • BouwheerVZW LO²CUS OBELISC NV
  • ArchitectWumproject - SVR Architects
  • AannemerTHV Denys - Ipes
  • Oplevering VIBSeptember 2019
  • Oplevering OBELISCDecember 2020

Ugent en VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) bouwen samen een nieuw onderzoeksgebouw op de campus Ardoyen. Het project werd aanbesteed in Design & Build-formule en toegewezen aan THV Ipes-Denys.
Het nieuwe complex is een middelhoogbouw uit 6 bouwlagen met een volledige halfondergrondse parkeergarage.
Het gebouw is op een optimale en efficiënte manier ingeplant op het beschikbare terrein en houden rekening met o.a. bereikbaarheid, oriëntatie, toegankelijkheid en zichtbaarheid van de publieke functies vanop het centrale publieke plein.
Stabiliteitstechnisch is dit een volledige betonskeletstructuur bestaande uit doorlopend gewapende balken en kolommen, waarbij de vloeren voorgespannen welfsels zijn. Er zijn twee stijve kernen voorzien aan de uiteinden.

Op de eerste en tweede verdieping is een verbinding gemaakt met het bestaande, aanpalende onderzoeksgebouw. Het geheel is gefundeerd op palen. De ondergrondse parkeergarage werd in een eerste fase reeds volledig uitgevoerd zodat bij het bouwen van het tweede gebouw (Obelisc) onmiddellijk kan gestart worden op het gelijkvloers. De structurele elementen werden quasi allemaal geprefabriceerd om de bouwsnelheid zo hoog mogelijk te houden.

Leave your comment