Westkapelle kerk

  • BouwheerGemeentebestuur Knokke-Heist
  • ArchitectArchitectenbureau Bressers
  • AannemerArtes Woudenberg
  • Oppervlakte
  • Type projectVerbouwing
  • Kostprijs

De kerk van Westkapelle werd midden maart 2013 getroffen door een verwoestende brand. De gehele dakconstructie, inclusief torenspits gingen in vlammen op. Architectenbureau Bressers vertaalde de toekomstvisie van het gemeentebestuur in een verfijnd ontwerp. Een deel van de kerk zou herdoopt worden tot polyvalente ontmoetingsruimte. Het resterende deel blijft haar sacrale karakter en werking behouden als kerkgebouw. Als kers op de taart ontwierp Bressers een splinternieuwe, hedendaagse stalen torenspits die zal uittorenen boven het vernieuwde dorpsplein van Westkapelle.

Door haar jarenlange ervaring kon Fraeye & Partners een veelzijdige rol opnemen in het bouwteam. Naast de gebruikelijke, verplichte stabiliteit-nummers als het berekenen van bijkomende funderingen, stalen liggers voor nieuwe openingen en houten roosteringen zowel in polyvalente zaal als in de toren zelf, werden ook minder gebruikelijke vraagstukken opgelost.  Zo ontwierpen architectenbureau Bressers en Fraeye & Partners nieuwe, speciale dakspanten voor de kerkbeuken. Daarnaast gaf Fraeye voor allerhande herstellingswerken het nodige stabiliteit technisch advies. Het jarenlang in weer en wind staan van de ruïne had haar tol geëist, voornamelijk van het bestaande metselwerk. Ook de stoel voor de klokken in de kerktoren namen we voor onze rekening net als de algemene berekeningen van de nieuwe, 26m hoge stalen torenspits.

Fraeye & Partners deed dit alles telkens in nauwe samenwerking met de betrokken partijen. Architectenbureau Bressers, aannemer Artes-Woudenberg, staalfabrikant Dugardain-Desutter en verschillende onderaannemers konden op onze ondersteuning en inlevingsvermogen rekenen, wat voor de gewenste resultaten zorgde. Ook binnenshuis werd er samengewerkt. Zo bleken de kennis en berekeningstools van Fraeye en Multi zeer complementair te zijn.

Begin december 2019 zal Westkapelle Kerk in haar volle glorie hersteld zijn. Fraeye & Partners is trots deel uit te maken van deze verwezenlijking.

Leave your comment